fbpx
Blog

Važnost palijativne njege u domovima za starije i nemoćne

Care for life + La Verna

Palijativna njega je pristup skrbi koji se sve više prepoznaje kao od vitalne važnosti u domovima za starije i nemoćne osobe. Dok se tradicionalno usmjeravamo na liječenje bolesti i ozljeda, palijativna njega naglašava važnost kvalitetnog života, posebno njegovim kasnijim fazama. Evo zašto je palijativna njega ključna za dobrobit starijih i nemoćnih osoba.

  1. Poboljšava kvalitetu života

Palijativna njega je usmjerena na poboljšanje kvalitete života pacijenata. Stariji i nemoćni ljudi mogu se suočavati s raznim izazovima, uključujući kronične bolesti i tjelesne promjene. Palijativna njega pruža holistički pristup brizi, pomažući pacijentima da ostatak života provedu na najbolji mogući način.

  1. Olakšava simptome i nelagodu

Stariji pacijenti često se suočavaju s bolom, mučninom, umorom i drugim simptomima. Palijativna njega pruža skrb koja je usmjerena na ublažavanje tih simptoma i nelagode. To može uključivati upotrebu lijekova, fizioterapiju, terapiju boli i druge terapeutske intervencije.

  1. Duhovna i emocionalna podrška

Često dolazi i do suočavaja s emocionalnim i duhovnim izazovima tijekom starijih godina. Palijativna njega pruža podršku pacijentima i njihovim obiteljima u suočavanju s tim izazovima. To uključuje emocionalnu podršku, savjetovanje i duhovnu skrb, osiguravajući da se pacijenti osjećaju podržani i razumijevani.

  1. Individualizirani pristup

Svaki stariji ili nemoćni pacijent ima jedinstvene potrebe. Palijativna njega pruža individualizirani pristup skrbi, prilagođen potrebama svakog pacijenta. To osigurava da se svaki pacijent tretira s poštovanjem i suosjećanjem te da se zadovolje njihove jedinstvene potrebe.

  1. Podrška obitelji

Palijativna njega također pruža podršku obiteljima starijih osoba. Obitelji često igraju ključnu ulogu u brizi za svoje starije članove, a palijativna njega pomaže obiteljima da se nose s izazovima i pruža im potrebnu podršku i edukaciju.

Udruge koje se bave palijativnom njegom

Postoji nekoliko udruga na području Hrvatske koje se bave pružanjem palijativne njege kako pacijentima tako i njihovim obiteljima a jedna od njih je i udruga La Verna iz Zagreba.

La Verna pruža podršku teškim, neizlječivim i umirućim bolesnicima te njihovim obiteljima na području grada Zagreba, a njihove su usluge potpuno besplatne i dostupne svima kako bi mogli ostvariti pravo na dostojanstven život do kraja u ozračju ljubavi i pažnje.

Tako su nedavno (14.10.23.) na Cvjetnom trgu u Zagrebu, povodom “Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi” održali akciju “Začin ljubavi” već četvrtu godinu za redom.  Cilj akcije bio je podignuti svijest o palijativnoj skrbi i pomoći onima koji to najviše trebaju, te zahvaliti svim volonterima i ljudima koji su se zajedno posvetili jednom plemenitom cilju.

Palijativna njega igra ključnu ulogu u poboljšanju kvalitete života starijih i nemoćnih osoba u domovima za starije. Ova vrsta skrbi naglašava važnost dostojanstvenog i suosjećajnog starenja, olakšavajući simptome, pružajući podršku obiteljima i osiguravajući da svaki pacijent bude tretiran s poštovanjem i pažnjom koju zaslužuje.

Tražite li adekvatan, siguran i ugodan dom za starije?